Historier

Roger Hemming berättar om Saxenäs

Berättelse om Saxenäsvägen

Först vill jag säga att jag hoppas att berättelsen om Saxenäsvägen ska vara ett levande dokument där flera personer kan lägga till sina egna berättelser och eventuellt komma med förslag på rättelser så dokumentationen blir så korrekt som möjligt.

Även vägar har sin historik och vägen på från Nor i Söderbärke efter sjön Barkens strand till Saxe är givetvis inget undantag. Jag har inte möjlighet eller kunskap för att beskriva vägsträckningens historia korrekt eftersom vägsträckningen sannolikt är mycket äldre än de personer jag har haft möjlighet att samtala och samarbeta med i detta projekt.

Jag har i första hand valt att utgå ifrån den del av vägen som heter Saxenäsvägen och som hanteras av Saxenäs vägförening som bildades juni 1974.

Vi får se i ett senare skede om det är möjligt för någon person att även beskriva de delar av vägsträckningen som idag heter Ösängsvägen till den möter Saxenäsvägen samt Nohrstedtsväg på "andra sidan bron" på Saxesidan av bron.

Måndag den 16 januari 2023 besökte jag Staffan Karlsson med adress Saxenviksvägen 10 som han sedan 1979 hade som sommarstuga och sedan 31 januari 2018 är skriven på. Saxenviksvägen 10. Saxenviksvägen är sedan 2022 en del av Saxenäs vägförening.

Staffan kom till området som barn omkring åren 1939–40 med sina föräldrar som började färdigställa en sommarstuga som någon annan person från Stockholm redan påbörjat att bygga. Idag har stugan adress Saxenäsvägen 27, Staffan var då i fyra års ålder. När hans föräldrar köpte stugan var det den första sommarstugan efter nuvarande Saxenäsvägen. "Stockholmaren" byggde sedan en annan stuga uppe vid bron säger Staffan.

Det som väckte mitt intresse för att dokumentera Saxenäsvägen var någon gång under 2022 då jag samtalade med Staffan och han berättade att det hade funnits fyra grindar tidigare efter nuvarande Saxenäsvägen. Grindar som gjorde det möjligt att använda vägen trots att vägsträckningen gick genom djurhagar där det betade såväl kor som hästar.

Grind nr 1 fanns då vid nuvarande infart till Saxenäsvägen 21

Grind nr 2 fanns då vid nedfarten till Saxenäsvägen 27

Grind nr 3 fanns efter bryggföreningens brygga vid Saxenäsvägen 60 tomtslut mot åkern

Grind nr 4 fanns vid Saxenäsvägen 68 direkt efter garaget.

Bron över till Saxe var då fullt farbar med bil och det har av annan person berättats för mig hur han som grabb fick vara med och jobba på mjölkbilen som hämtade mjölkkrukor både 25 och 50 liters från mjölkpallarna efter vägen mellan Saxe och Söderbärke. Säkert var det även så att en annan arbetsuppgift för grabben på bilflaket var att öppna och stänga dess grindar så att kor och hästar inte rymde från sina hagar. En annan bil som var välkommen efter vägen var Bryggarbilen från Valhallabryggeriet i Söderbärke eftersom vanligtvis fick sälja en back läsk till Staffans familj minns Staffan.

I sitt invigningstal 14 juni 2003 beskriver Lars Annerman att bron sprängdes som övningsobjekt vid den militära stormanövern 1954, militären byggde även upp den igen som övningsobjekt för Ingenjörstrupperna. Virket som då användes var inte impregnerat så väder och vind gjorde så att bron murknade efter några decennier. Lars beskriver att den "militära bron "drog sin sista suck när "Brammen" skulle köra över ett virkeslass och brobanan gav vika. Den gamla bron revs efter det att "Brammens" bil bärgats och ersattes av en spång som byggdes av Söderbärke Korpen för användning vid Söderbärkejoggen.

(*Brammen hette Edvin Eriksson och hade åkeri och bodde vid Brovägen 6 Söderbärke)

Bron reparerades först 2003 till nuvarande utseende så den åter blev farbar med cykel eller till fots. Bron byggdes med EU bidrag och frivilliga insatser från fastighetsägare från båda sidorna av bron.

Jag har endast hittat några speciella namn efter Saxenäsvägen som jag nu räknar upp i ordning när man åker från Söderbärke hållet mot Bron/spången nämligen.

Ösänget som var Gustav Vasas församlings barnkoloni som bedrev verksamhet från slutet av andra världskriget och enligt en artikel i Borlänge Tidning den 23 juni 1945 invigdes i strålande solsken. (se bild i bildarkivet.)

Staffan Karlsson berättar att han var mycket rädd för de äldsta Stockholmsgrabbarna vid kolonin när han ibland skulle gå förbi kolonin av någon anledning. Så var det i vart fall i början av kolonins tid, när kolonigrabbarna hotade honom med stryk. Så småningom förbyttes deras relation till vänskap och Staffan fick vara med i kolonigrabbarnas fotbollslag som spelade mot Söderbärke grabbarna. Fotbollsplanen fans på andra sidan av vägen vid det stora kolonihuset som har idag har adress Saxenäsvägen 19. Tomterna med adress Saxenäsvägen 22, 24 och 26 var fotbollsplanen.

När verksamheten på Ösänget slutade finns för närvarande ingen bekräftelse på men enligt "hörsägen" så upphörde kolloverksamheten i början av 1960 talet. Vi vet dock enligt en artikel i Dala Demokraten den 21 juni 1957 att Gustav Vasa församling invigde en semesteranläggning Kolpebo där de köpt den gamla skolan. Till semesteranläggningen fick pensionärer och företrädesvis kvinnor komma i treveckorsperioder. Till semesterhemmet hälsades även 20–30 tal yngre barn välkomna men om även de stannade i treveckors perioder eller hela sommaren framgår inte av tidningsartiklarna.

Egons backe vid nuvarande Saxenäsvägen 33 uppkallad efter Egon Lindström som hade sin stuga där tillsammans med hustrun Mona Lindström

Lundbergs kurva namnet Lundbergskurva har sin enkla förklaring med att det var Sten Lundberg som hade infart där till sin stuga som idag har adress Saxenäsvägen 35.

Saxenlund (här får Lars Annerman gärna skriva något)

Saxenäs gård med nuvarande adress Saxenäsvägen 68 var en aktiv bondgård med dåvarande ägare Arvid och Frida Larsson som hade både kor och hästar samt säkert även andra djur som grisar och höns.

I mitten på 1960 talet så börjades det att styckas av sommarstugetomter från Larssons gård i området Saxenviksvägen och 1979 byggde Staffan med stor hjälp av "Stor Sven" Svensson från Nor sitt nuvarande hus Saxenviksvägen 10 och lämnade sommarstugan Saxenäsvägen 27

Någon postgång fans då inte efter vägen utan de som ville få post fick sig ett postfack tilldelat vid Postkontoret Bärkevägen Söderbärke. Jag (Roger Hemming) mins själv hur vi vid flytten till Ösänget 1970 hade ett sådant postfack men någon tid därefter fick vi adress Postlåda 6090 77720 Söderbärke.

Min syster Margareta, säger Staffan, som var hästtokig fick ibland rida hem Larsons häst Svarten till stallet på Larssons gård och en gång satte hon mig framför henne barbacka när hästen sprang hem till stallet -Fy fan så rädd har jag väl aldrig varit någon gång.

Det fanns även en ilsken häst i en av hagarna och när jag hämtade mjölk vid Larssons (Saxenäsvägen 68). i en femliters rostfri kanna som för övrigt var tillverkad i Fagersta. En gång råkade jag ut för den hästen så jag kom bara hem med en halv femliters kanna mjölk eftersom hästen jagade mig så mjölken skvätte över

Hur och av vem som vägen sköttes av vet ej Staffan bestämt eftersom han som barn vanligtvis bara vistades har på somrarna eftersom ordinarie bostadsort var Fagersta. Han spekulerar dock att det var bröderna Nohrstedt, Örjan och eller Erland som plogade vägen vintertid och de andra Nohrstedt bakom Granhäcken på Saxesidan plogade den sidan av vägen.

På kvällen efter vårt samtal ringer Staffan mig och berättar att han nu pratat med Valborg Larsson (92 år) på telefon och fått bekräftat att det var namngivna Nohrstedt på båda sidorna av bron som med häst skötte snöplogningen eftersom de flesta bilarna var inkallade till Militären

Valborg hade även berättat att hon vintertid när hon skulle till Kyrkskolan (nuvarande församlingshem) oftast fick pulsa på vägen i snö och klättra över grindarna om det inte var så att sjön Barken var frusen och det gick att gina över sjön till skolan.

När vägen från korsningen Ösängsvägen och Saxenäsvägen bröts upp mins ej Staffan men den delen av Saxenäsvägen fanns inte när Staffan kom hit. Som jag (Roger Hemming) fått berättats av någon, jag vet ej vem, så blev någon person boende på vår sida av nuvarande korsning oense med någon efter nuvarande Ösängsvägen så han bröt upp den "nya" delen av Saxenäsvägen som går från Norsvägen till trekanten. Det kan eventuellt varit någon som då bodde i vårt hus med nuvarande adress Saxenäsvägen 17.

Jag bedömer att vår gård Saxenäsvägen 17 som kallas Ösänget fått ge namn till ett större område från infarten till nuvarande Ösängsvägen från Norsvägen. Anledningen till mitt antagande är att det finns vykort som tagits från Bogården Norsvägen 15 med motiv mot Söderbärke kyrka och kortet benämns då vy över Ösänget.

Efter den "nya vägsträckan" från "trekanten" upp mot Norsvägen på höger sida strax efter "vägknippan" har det berättats för mig att det fanns en gård med namnet Fruängen. Att det äger sin riktighet är jag helt övertygad om eftersom jag där själv sett resterna av en gammal matkällare som var bebodd av räv eller grävling samt någon sönderrostad hink. Jag saknar dock mer information om detta hus förutom att infarten till gården var från Norsvägen.

Avskrift och förtydligande av medlemsförteckning Saxenäs vägförening som sannolikt upprättades vid vägföreningens bildande 1974. Jag har lagt till nuvarande gatuadress för att enklare kunna identifiera aktuell fastighet.


Stig Arne Nohrstedts kommentar till ovan:

Jag har med intresse läst texterna på hemsidan om mina morbröder Erland och Örjan Nohrstedt. Jag har inga egna minnen av att de plogade Saxenäsvägen, men detta var ju också före min tid och något som Staffan berättade.

Jag kan dock väl tänka mig att de två bröderna, de enda av de sex syskonen som stannade kvar på fädernesgården, gärna drygade ut sina magra inkomster med påhugg av detta slag. Dessutom var båda ledamöter av kommunfullmäktige (men för olika partier) så länge Söderbärke var egen kommun, dvs. fram till kommunreformen 1972 (om jag minns rätt). Det innebar ju att de tog på sig olika samhällsnyttiga uppgifter, t.ex. vet jag att åtminstone Örjan var med i borgarbrandkåren. Ansvaret för plogningen vintertid passar väl in i den bilden. Och hästen som drog plogen var med all säkerhet min morfars, dvs. Jonas Nohrstedt. Han ägde och brukade fastigheten Nor 13:1, Norsvägen 20. Vi brukar kalla den "Örjansgården" efter min morbror som tog över gården efter morfar. Nu bor hans son, Johan Lindblom-Nohrstedt, där tillsammans med Marika Ziesemer Nohrstedt och två söner. 

Medlemsförteckning Saxenäs vägförening juli 1974

                Namn                      Dåvarande adress                                     Adress Saxenäsvägen

  •  Annerman Sten         Färna bruk 770 30 Skinnskatteberg,                              Saxenlundsvägen 1, 3 
  •  Billme Börje                    Castorsvägen 3 852 59 Sundsvall                              Saxenäsvägen 73 
  •  Blom Torsten                  Munkbovägen 5 C 777 00 Smedjebacken                 ?????????? 
  •  Boman Lars                    Villavägen 9 735 00 Surahammar                             Saxenäsvägen 58 
  •  Carlholm Evert               Lillängsgatan 17 199 00 Enköping                              Saxenäsvägen 59 
  •  Engwall Bernt                Hagavägen 42 781 00 Borlänge                                 Saxenäsvägen 29
  • Eriksson Nils                   Forsbackavägen 13 773 00 Fagersta                         Saxenäsvägen 4 
  •  Gustafsson Manfred     Gamla Fagerstavägen 4 773 00 Fagersta                  ??????????
  • Hemming Valter            Ösänget 777 20 Söderbärke                                       Saxenäsvägen 17 
  •  Hult Lars                        Eskadervägen 12 183 54 Täby                                     Saxenäsvägen 51 
  •  Ingvarsson Anders       Sveavägen 5 B 773 00 Fagersta                                 Saxenäsvägen 72 
  •  Jacobsson Eskil            Pettersbergsgatan 5 724 63 Västerås                        Saxenäsvägen 31 
  • Jennische Tore              Västmannavägen 6 E 773 00 Fagersta                      Saxenäsvägen 37 
  •  Karlsson Verner           Klockarliden 1 773 00 Fagersta                                    Saxenäsvägen 60 
  •  Larsson Frida               Box 6066 777 20 Söderbärke                                     Saxenäsvägen 68 
  •  Lundberg Sten            Vindarp 312 00 Laholm                                                 Saxenäsvägen 35 
  •  Norström Stina            Surbrunnsvägen 8 C 734 00 Hallstahammar               ???????? 
  • Palm Bertil                    Centrumvägen 2 773 00 Fagersta                               Saxenäsvägen 56 
  • Pettersson Olle            Dalavägen 42 773 00 Fagersta                                    Saxenäsvägen 74? 
  •  Rüetschi Wilhelm       Dalavägen 3 773 00 Fagersta                                       Saxenäsvägen 75 
  • Sandberg Sixten          Box 239 777 20 Söderbärke                                        Saxenäsvägen 39 
  •  Styhr Harald                Klippgatan 20 A 171 47 Solna                                       Saxenäsvägen 71 
  •  Ståhl Willy                   Härnevig 32 723 41 Västerås                                        Saxenäsvägen 79 
  •  Sundstedt Astrid        Forsbackavägen 5 773 00 Fagersta                            ?????????? 
  • Söderström Karl         Karlfeldtsgatan 56 722 22 Västerås                              Saxenäsvägen 43 
  •  Tonneman Tomas     Stationsgatan 25 821 00 Bollnäs                                   ??????????

Se tidningsurklipp under Övriga bilder

Stenåldersyxa
Stenåldersyxa
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång